Toprak genişliği bakımından dünya üzerindeki en büyük 9.bölge olan Kazakistan, 1991 yılında Sovyet Sosyalist Devletler Topluluğu dağıldıktan sonra bağımsızlığına kavuşmuş ülkelerden biridir. Planlı ekonomiden kapitalist ekonomiye geçmek için çok hızlı davranan ülke, birkaç sene içerisinde yurtdışından aldığı borçlarla bu geçişini tamamlamış ve borçlarının tamamını vadesinden önce ödemeyi başarmıştır.
Bunda en büyük etmen Kazakistan’ın sadece petrol ve doğalgaz değil, demir, uranyum, krom, altın ve gümüş metaller bakımından da oldukça zengin bir coğrafya olmasıdır. Dış ticaret gelirleri, giderlerinde fazla olan Kazakistan dünya üzerinde dış ticaret fazlası az sayıda ülkeden biridir.
Tüm bu ticarette Kazakistan nakliye yollarına büyük oranda bağlıdır ve önem göstermektedir. Önemli bir kesimi çöl olan ve Hazar Denizi hariç hiçbir su yoluna sınırı bulunmayan Kazakistan nakliyat konusunda kara ve demiryollarına bağımlı durumdadır. Sovyetler döneminde bölgedeki demir yollarına gösterilen özenin devam ettirilmesine rağmen, özellikle batı ülkeleri ile yapılan ticarette karayolları önemini korumaktadır.
Kazakistan ve Türkiye’nin Ticaret Hacmi ve Olanakları
Kazakistan- Türkiye ticaret hacminin son yıllardaki ortalaması 2 milyar dolar seviyesindedir ve denge Kazakistan lehinedir. Bunun nedeni Türkiye’nin Kazakistan’dan ihraç ettiği metal cevherlerinin değerlerinin, Kazakistan’ın ülkemizden aldığı tekstil, hazır giyim, makine ve makine parçalarından çok daha fazla tutmasıdır. Bu açıdan Kazakistan parsiyel taşımacılığın yoğun olarak tercih edildiği rotalardan biridir.
Birçok makine parçası veya tekstil ürünü tek bir kamyonu dolduramadığından dolayı, parsiyel taşıma seçenekleri bu pazarda faaliyet gösteren şirketler için uygun bir seçenek olarak talep görmektedir. Bunun yanında Kazakistan’da tarım olanaklarının sınırlı olması sebebiyle Kazakistan Frigo araçlarla donuk gıda ürünleri ihracatı yapılan ülkelerden biridir.
Yakın Ama Bir O Kadar Da Uzak Bir Ülke
Ülkemizle Kazakistan arasında yer alan yaklaşık 4000km’lik mesafe ve Hazar Denizi iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için en büyük engeldir. Bakü’den feribot kullanarak yapılan geçişlerde, yolculuk süresi feribot bekleme süresine göre 15 günü bulabilmektedir. Gürcistan ve Azerbaycan hükümetleri ile imzalanan protokol ile birkaç yıl içinde devreye alınması planlanan Bakü – Tiflis – Kars demiryolu ile iki ülke arasındaki ticaretin artması hedeflenmektedir.
Kazakistan’a veya Kazakistan’dan ülkemize yapacağınız bütün taşıma işleri için müşteri temsilcilerimiz ile görüşerek en uygun ve ucuz alternatifler hakkında bilgi alabilirsiniz. Bizimle görüşmeden Kazakistan için sevkiyat planı yapmayın.